NIGHT OF THE JUMPS Ostrava 7.11.2009

24.11.2009 10:39

 

NIGHT OF THE JUMPS Ostrava

6-7. listopadu přivítala ostravská ČEZ aréna ve svých prostorách freestyle motokrosaře. Samozřejmě, že na tomto místě není freestyle motokros jevem nikterak neobvyklým, protože řadu let se tady jezdí halový supercross a frestylové exhibice, ale pozor, tentokráte šlo o závod mistrovství světa ve freestyle motokrosu série NIGHT OF THE JUPS, a to tu ještě opravdu nebylo.

Nejlepší sedmička jezdců z celkového pořadí, plus čtyři jezdci na „divokou kartu“ přijeli do tohoto „ocelového města“ svézt těžké boje o body do světového žebříčku.
Nemohl chybět úřadující mistr světa Rémi Bizouard, trojnásobný vicemistr světa Libor Podmol (Znosim), Brice Izzo (fra), Brody Wilson (usa), Jose Miralles (spa), Steve Mini (aus), Fabian Bauersachs (ger), Tomáš Lysáček (Brumov), William van Den Putte (bel), Hanes Ackermann (ger), Petr Pilát     (Pyšely), Scott Murray (usa).
Většina z vás, která čte tyto stránky v Ostravě byla, nebo viděla různá videa nebo fotky, tak to vezmu dnes trochu stručněji. Po oba dva dny jezdci divákům servírovali neskutečné věci mezi nebem a zemí, respektive stropem ČEZ arény a dopadem, o čemž svědčí to, jak silná sestava přijela do Ostravy, když se v pátečním semifinále do šestice postupujících nevešli Steve Mini, Fabian Bauersachs, William van Den Putte, Hanes Ackermann v jejichž jízdách figurovaly triky jako Backflip Superman Indian, Backflip Tsunami, Backflip Hell Clicker a další cool triky. Tomáš Lysáček zajel to, co zajet chtěl, a svou jízdu skvělých triků zakončil Backflipem na dvaceti metrech.
Pilník sypal na diváky, a na porotu zase svoje nerotační triky, a oblíbené salta s kombinacemi No Hand, Gordova, Switch Blade, Pendulum, Backflip Shaolin, ale stačilo to jen na obhajobu šestého místa z kvalifikace. Je škoda, že poslal jednoho Dead Sailora, bez něhož by se snad posunul nahoru výsledkovou listinou.
Na pátém místě skončil Brice Izzo, který triky Tsunami Indian Look Back, Oxecutioner, Backflip Shaolin, Backflip Gordova, a Backflipem Tsunami Indian dokázal, že v ničem nezaostává za svým bratrem Romainem, který vyhrál v Liberci tento závod před dvěma lety.
Čtvrté místo bral Brody Wilson, jenž měl ve svém trick listu hodně zajímavé věcičky. One Hand Superman Seat Grab to Rock Solid, Holygrab to Double Seat Grab Hart Attack, skvělou Tsunami Look Back, kterou dal taky při best triku do rotace 290 b.
Libor Podmol, jako třetí v kvalifikaci začal Backflipem Cliff Hanger, Rock Solid, namátkově ukázkovým Underflipem One Hand, Backflipem Superman Indian a do posledního triku Underflip Indian Air, a čekalo se jak na Liborovu jízdu odpoví Jose Miralles.
Španělský rider předvedl neuvěřitelně vysokou Nine O Clock Nac Nac, Jack Hammer s rukama v bok s přistáním bez držení, luxusní Whip Hell Clicker, Backflip Superman Indian, Backflip Tsunami, ale naštěstí to na Liborových 308bodů nestačilo, a to dokonce o deset bodů nestačilo, a s 298 body, věděl Jose, že bude brát třetí místo.
Rémi Bizouard neponechal nic náhodě nebo spekulacím a rozjel finále oblíbeným Flatlinerem, Side Show, Backflip Switch Blade, Backflip Superman Seat Grab, šílená Tsunami Scorpion Look Back, a Backflip Tsunami. 313 bodů a první místo.
Libor Podmol, kromě druhého místa bral taky prvenství ve skoku do výšky 8,3 metru a závodu Race and Style, co ž je kombinace motokrosu a freestyle motokrosu. V obou případech byl poražený Jose Miralles.
Zlatý hřeb večera měl obstarat Američan Scott Murray, a předvézt první dvojité salto na motorce na našem území, ale jak to dopadlo, jistě všichni dobře víte, že to skončilo pádem, ale naštěstí se Scottovi i přes hrůzostrašně vypadající pád kromě pořezané ruky nic nestalo.
V sobotu startoval na „divokou kartu“zřejmě i moderátor Leoš Mareš, který opět bohužel „nezklamal“, a měl zůstat jako nepostupující z kvalifikace na dvanáctém místě, ale přívlastek nejdražšího moderátoru mu nikdo jen tak brzy nevezme. Co vede pořadatele k tomu zvat takové moderátory, kteří předvedou takový výkon je mi záhadou. Zesměšňování francouzské hymny, komolení triků, neustálé hlášky týkajících se Superstar, a zejména nevhodné prupovídky při pádu Steva Miniho, který nedoletěl a musel odhodit motorku. Zřejmě mu nedošlo, že pádý při fmxu jen zřídka kdy neskončí zraněním, a tak může Steve hovořit o neuvěřitelném štěstí, že odkráčel z arény po svých.
Tomáš Lysáček opět zajel své oblíbené triky, které má už taky dost vychytané, a vše završil stejně jako v pátek Backflipem, a byla na něm vidět spokojenost. „Do svých jízd jsem dal, to co jsem tam dát chtěl, dva otočené Backflipy, a fakt, že jsem pořádně víc jak měsíc netrénoval, tak spokojený být musím.“
Do finále proklouzla stejná sestava, a čekalo se na to, jestli si někdo z jezdců vylepší bilanci, včetně Libora, kterému by to zajistilo samozřejmě vítězství.
Pilník tam posílal opět svoje roční Stripery, Switch Blady, Flipa Can to Can Can Lander, Uderflipa, Shaolin Flipa, ale šesté místo bylo pro našeho mladíka maximum, ale bodově se zlepšil o 8.bodů na konečných 266. Pilník ještě před svoji jízdou dodává“ konkurence je obrovská, je to těžký závod, hlavně nedát zase Dead Sailora “.
Brice Izzo šokoval hustou Tsunami Indian Look Back, na pořad dne přišla Gordova Flip, Shaolin Flip, a Backflip Tsunami Indian ho vynesl z pátého místa, až na podium, ale to v tuto chvíli ještě nevěděl. 293b.
Brody Wilson taky umí hustou Tsunami Look Back, nebo Oxecutioner, ale jeho práce rukou a celkový dojem při One Hand Superman Seat Grab to Rock Solid byl úžasný. Několik salt, poslední s Tsunami, ale tento Američan si pohoršil a klesl průběžně za Francouze s 276 body, což stačilo jen, a jen pouze na páté místo.
Jose Miralles divákům předvedl opět hodně vysokou Nine O Clock Nac Nac, brutální Whip Hell Clicker, Backflip Can Can to Can Can Lander jako Pilník, Backflip Double Hell Clicker, Backflip Tsunami, ale Jose také nedokázal obhájit svůj výkon z předešlého dne, a s 290 body klesl na celkovou čtvrtou příčku. Jose byl, ale největší showman, a za diváckou podporu, která chvílemi vypadala, že je to buď náš jezdec, nebo jede v jeho rodné Espaňa, naházel divákům na tribuny brýle, rukavice, dres, a dokonce letěly i obě boty!
Rémi vlítnul do finále hodně odhodlaný zopakovat svůj výkon a začal jízdu Flatlinerem, Tsunami Scorpion Look Back, skvělým maximálně protaženým Cliff Hanger Flipem, Backflip Superman Seat Grab, Side Show, Thurn Down, a svoje finále zakončil neskutečným Backflipem Tsunami Scorpion. Mistr světa nasadil laťku hodně vysoko, a jeho součet činil 307 bodů. Jasné první místo.
Libor chtěl v domácím prostředí dosáhnout na příčku nejvyšší, a podle toho vypadala i jeho dynamická svižná jízda, ve které zvládnul o jeden trik více než Rémi. Na úvod Backflip Cliff Hanger, aby bylo jasno, že to myslí hodně vážně. Rock Solid Indian, Double Nac Nac, Backflip Tsunami, Backflip Striper, Backflip Superman Seat Grab, Jack Hammer to No Handed Lander, a svoji jízdu plnou dalších skvělých triků zakončil hodně těžkým trikem Underflip Indian. Celá hala ve stoje hnala Libora za prvenstvím, ale bohužel, tam byly nepatrné chybičky, které Bizouarda dostaly i v sobotním závodu na stupně nejvyšší, a Libor bral opět druhé místo. Libor, ale dokázal i v sobotu vyhrát závod ve skoku do výšky výkonem 10m, tak i závod Race and Style, a i tentokrát byl poražený Jose Miralles. Ze šesti pokusů ani jednou našeho ridera nedokázal pokořit, takže Libor mohl být se svým učinkováním v Ostravě Spokojený. A taky , že byl, vím to, protože jsem se ho na to ptal.
Po pátečním pádu Scotta Murryho, se pokus o dvojité salto z pochopitelných důvodů nekonalo. Myslím si, že nikdo kdo se rozhodl navštívit Ostravu a tento podnik mistrovství světa musel odcházet spokojený a odnášel si plno skvělých zážitků.